MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI MEMDUH BÜYÜKKILIÇ İLE MÜLAKAT

MELİKGAZİ BELEDİYE BAŞKANI
MEMDUH BÜYÜKKILIÇ İLE MÜLAKAT

S-1: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
-1953 yılında Develi - Şıhlı kasabasında doğdum. İlkokulu Şıhlı'da, orta öğrenimimi Kayseri İmam-Hatip okulunda tamamladım.
Daha sonra Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi Fen bölümünden 1973 yılında mezun oldum. Aynı yıl üniversite sınavları sonucu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesine kaydımı yaptırdım.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1979 yılında mezun oldum.1983 yılı sonunda Erciyes Üniversitesinde Nöroloji uzmanı oldum. Zorunlu hizmetini yapmak üzere Niğde Devlet Hastanesine tayin oldum. Bu arada 1985 -86 yılında Girne Askeri Hastanesinde Tabip Teğmen olarak askerliğini tamamladım. Mecburi hizmet sonrası 1988 yılında SSK Kayseri Hastanesinde çalışmaya başladım ve 1993 yılında kendi isteğim ile bu hastaneden ayrılıp serbest hekim olarak çalıştım.1993-95 yılı sonuna kadar Refah Partisi İl başkanlığı yaptım. 25 Aralık 1995 seçimlerinde 20.dönem Kayseri milletvekili seçildim.18 Nisan 1999 seçimlerinde vatandaşlarımızın büyük teveccühü ile Melikgazi Belediye Başkanı seçildim ve üç dönemdir bu görevimi sürdürmekteyim. Kayseri ekonomisinin önemli kurumlarından olan Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de sürdürmekteyim. Ayrıca yıllarca değişik sivil toplum örgütlerinde ve gönüllü kuruluşlarda başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım.
Evli 3 çocuk babası olup, belediye başkanlığı görevini yürütmekteyim.
S-2: Nasıl bir öğrenciydiniz?
- İlkokul yıllarında olmak üzere eğitim hayatımda hep çalışkan, düzenli ve günlük olarak derslerini yapan bir öğrenci oldum. Hiçbir zaman bugünün ödevini yarına bırakmadım. Okul derslerini fırsat buldukça ve imkân oldukça diğer yardımcı kitap ve ansiklopedilerde araştırdım, okudum. Bu çalışma prensibimi hiç bozmadım. Öğrencilik yıllarımdaki alışkanlıklarımı yine devam ettiriyorum. Her sabah yine erken kalkıyorum. İşime her zaman gerek hastanede doktor olduğum zamanda gerek ise şimdi belediye başkanı olarak erken giderim. Belediye çalışma alanlarını ve çarşı içerisini bizzat gezerim. Öğrencilikten kalma alışkanlığım olarak her zaman not tutarak çalışır ve işleri takip ederim. Bir iş tamamlanmadıkça notlarımda her zaman yarım kalan iş olarak kalır. Disiplinli ve çalışkan bir öğrencilik hayatımda pek oyuna ayıracak vaktim olmadı. Ancak şu anda binlerce çocuğa oyun parkları ve oyun alanları yapıyoruz. Bundan da çok mutlu oluyorum.
S-3: Öğrenciyken idealinizde bir meslek var mıydı? Bu idealinizin ne kadarını gerçekleştirdiniz?
- İlkokul yıllarında köy yaşantısında ve köyümüzün şehre uzaklığından dolayı bir yakınımız veya komşumuz hastalansa şehre gitmek zorunda kalırdık. Bu nedenle doktor olmak istiyordum. Tüm idealim bu idi. Düzenli ve planlı çalışmam ile ideallerimi gerçekleştirdim ve doktor oldum. Köyüme hizmet verdim. Ancak gelen teklifler üzerine siyasi hayatım başladı. Bir süre beraber devam ettirdim. Şu anda hiçbir kurum ve kuruluşta doktorluk yapmıyorum. Özel yazıhanem de yok ancak yoksul ve dar gelirli hastalarım hala mevcut. Küçükken sadece köyüme hizmet etmeyi köydeki akrabalarımı ve komşularımı hizmet etmeyi düşlerdim. Şimdi ise 510 bin nüfusu ile Kayseri’nin en büyük ilçesini yönetiyoruz. Yani gelen hayat şartları benim ideallerimi zorladı ve fazlasını yerine getirmeme vesile oldu.

S-4: Mesleğinizden memnun musunuz?
-Doktorluğumu isteyerek ve severek yerine getiriyordum. Çünkü çocukluk idealim doktor olmaktı. Şu anda bir kent doktoru sayılabilirim. Çünkü bir şehrin fiziki yapısı, alt yapısı, sportif, kültürel, çevre sağlığı vb. gibi her türlü hizmetinden sorumluyuz. Halka hizmet etmek çok güzel bir duygu. Memnun olma ötesinde insanda derin güzel duygular oluşturuyor. İki gün uyumadığınız, toplantılar ile geçen günler sorası hizmetin yerine getirilmesi tüm yorgunluğunuzu alıyor.
S-5: Mesleğinizin zor ya da güzel yönleri nelerdir?
- Her mesleğin hem güzel hem de zor yönü vardır. Ancak başarı ve güzellik tüm zorlukları unutturur. Kolay olan iş ve hizmetin de zaten değeri olmaz. Melikgazi Belediyesi olarak başarımız var ise bu zor olanları tercih ederek azimli ve planlı çalışmamızın bir sonucudur. Türkiye ‘de yerel yönetimler gerek yasal yapıları gerek ise yılların birikmiş sorunları nedeni ile her zaman sorun oluşturmuştur. Ancak iyi bir ekip, işe inanma ve hizmet etme kararlığı ile yola çıkınca birçok sorun kendiliğinden halledilmiş olur. Belediye Başkanlığı bir memurluk değildir. Yani genel merkezden para gelirse hizmet yaparım, diyemezsiniz. Mali kaynakları sizin oluşturmanız, İmar planları yapmanız, modern şehirciliği uygulamanız gerekir. Bugün Kayseri Belediyeleri örnek gösteriliyorsa, temelinde var olan sebepleri araştırmak gerekir. Başkan olarak birçok gece uykusuz kaldık, yollarda günlerimiz geçti. Çalışma temposunda yemek yemeği bile aklımıza getirmediğimiz günler oldu. Ancak planlanan tüm hizmetleri tek tek yerine getirdik. Bundan öte bir mutluluk olamaz. Bir mahallede çocuk parkını açmadaki mutluluğu sizlere tarif edemem.
S-6: İlçenizin temel sorunları nelerdir? Bu sorunların ne kadarını çözüme kavuşturabildiniz?
-  Melikgazi Belediyesi 1989 yılında kurulmuş bir belediye ancak köklü ve planlı bir şehirleşmenin parçasıdır. Bu sebeple sorunları yok denilecek kadar azdır. 1970’li yılların birçok olumsuzlarından etkilenmiştir. Gecekondulaşma, yolsuz ve susuz şehirleşme, baraka türü satış yerleri, dağınık esnaf grup merkezleri, eski usul ile çöp toplama ve yerleştirme, yeşil alanların yok denilecek kadar az olması belediyenin sorunları arasında ilk göze çarpanlardı. Eskişehir Gecekondu Önleme Bölgesi çalışmasını başarı ile tamamladık. Değişik mahallelere yüzlerce dairelik sosyal konutlar yaparak, istimlâk edilen alanlarda mülkü bulunanları mağdur etmedik. En önemlisi bu sayede gecekondulaşmayı önlediğimiz gibi ıslah da ettik. Şehrimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarı dünya standartlarındadır. Şu anda ilçemizde irili ufaklı tam 350 adet parkımız bulunmaktadır. Geniş yollar, temiz çevre Melikgazinin ilk göze çarpan görünümüdür. Bu gün birçok belediye çalışanlarına dahi ücretlerini ödeyemezken Melikgazi Halkının istek ve hizmet anlayışı, belediye çalışmamızın bir göstergesidir. Halkımız artık park ve yol gibi hizmetler değil, olimpik spor sahaları, tartan pist yürüyüş yolları, sosyal tesisler, uzay kafes çatı sisteminden pazar yerleri, çok katlı alış veriş merkezleri, çok katı otoparklar, spor kompleksleri, hanımlara yönelik spor salonları, gibi hizmetleri talep etmektedir. 2009 yılında yapılan seçimler ile belediyemize bağlanan yedi bölgemizde de şehir merkezinde yapmış olduğumuz hizmetlerin aynısını yapmaktayız. Oralarda yaşayan Melikgazili vatandaşlarımızda artık standardı yüksek hizmetler ile tanışmışlardır. Dolayısı ile Melikgazi halkının hizmet çıtası çok yüksektir. Biz sorunları çözdüğümüz gibi halkımızın ufkunu da açtığımızı düşünüyor ve inanıyoruz.



S-7: Melikgazi Belediyesi olarak gerçekleştirdiğiniz büyük projeler var mı?
- Melikgazi Belediyesi olarak asfalt çalışması, yol yapımı, kaldırım yapımı, genel temizlik gibi çalışmalar belediyemizin günlük rutin çalışmalarıdır. Belediye olarak büyük projeler ile şehrimizin dolayısı ile Kayserimizin şekillenmesine 2050’li yıllara hitap eden bir şehir oluşturmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden bu günü hiçbir gecekonduya yapılmasına müsaade etmedik ve müsamaha göstermedik. Gecekondu semtlerinde ferdi tapu çalışmaları yerine getirilmiş ve bu alanlar ıslah edilerek çok katlı modern binaların yükselmesi sağlanmıştır. Gültepe, Yıldırım Beyazıt, Ambar, Esentepe, Kazım Karabekir gibi mahallelerindeki örneklerimiz mevcuttur. Çok amaçlı ve büyük ölçekli yeşil alan çalışmalarımız mevcuttur. Spor ve sosyal tesislerimiz ilçe halkımıza çok yönlü hizmet vermektedir. Hizmeti ayağa götürme anlayışı içerisinde birçok mahallemize sosyal ve spor tesisi inşa ettik. Örneğin; Danışmentgazi mahallemize yaptırdığımız tesisimiz içerisinde olimpik yüzme havuzu ile nikâh salonu, derslikler, sergi salonu, internet evi, kapalı spor salonunu içerisinde barındırmakta ve o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılaması için hizmet etmektedir. Uzay kafes çatı sistemi ile inşa birçok mahallemizde yaptırdığımız kapalı Pazar yerleri, vatandaşların daha iyi şartlarda alışveriş yapmalarına imkân sağlamak ile birlikte pazarcı esnafımızın da nezih bir ortamda ürünlerine sergilemesine imkân sağlamaktadır. Bu pazar yerleri ayrıca kurban bayramlarında kurban kesim yeri, otopark, çocuklar ile basketbol sahası olarak kullanılmaktadır. Beş ayrı semtimizde nikâh salonlarımız mevcuttur. Bu salonlarımızda vatandaşlarımız nikâhlarını yapmak da, insanları şehir merkezine taşımaktansa hizmet mahallende verilmektedir. İmar planlarındaki yolları açarak bu alanları ekonomiye kazandırıyoruz. Modern şehirleşmenin önünü açıyoruz. Çünkü yolların açılması ile yeni binalar oluşuyor. 2009 seçimlerinde Gesi bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza verdiğimiz en önemli söz olan “Gesi Derindere Viyadük” çalışmasını çok kısa bir sürede ihale ettik ve çalışmalara başladık, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde de dolgusunu tamamladık ve şu anda her yönü ile mükemmel bir yol olarak vatandaşın hizmetindedir. Böylelikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın en büyük isteğini yerine getirmiş olduk.
Biz Belediye olarak eğitimin ve eğitimcinin dostu bir belediyeyiz. Eğitimin her alanında yapılan hizmette bizde varız diyoruz. Bu zamana kadar birlerce öğrenciye karşılıksız burs verdik. Orta öğretimde okuyan 6,7. ve 8. sınıf öğrencileri ve Lise öğrencileri ile LYS ’ ye hazırlanan öğrenciler için bilgisayarlı eğitim destek program paketi hediye ettik.
         Kayseri Lisesinde düzenlenen tören ile Orta Öğretim ile Lise öğrencilerin ara sınıflarında okuyan tüm öğrencilere yönelik müfredat derslerine ilişkin ders anlatım ve sınav destekli e-eğitim aktivasyon paketimizden toplam 10.000 adet dağıtılarak eğitime desteğimizi bir kez daha göstermiş olduk.
 Kırtasiye yardımlarımız oldu. Okullarımızın çevre düzenleme çalışmalarını yerine getirdik. Okullarımızın bahçelerine basketbol sahası, voleybol sahası yaptık. Konferans ve spor salonlarını yenileyerek, tadilatlarını yaptık. Birçok okulumuzun öğretmenler odasını yeniledik, öğretmenlerimize yakışır hale getirdik. Ama en önemlisi belediye olarak hayırseverler şehri olan Kayserimizde bizde belediye olarak gelişmekte Karacaoğlu mahallemizde tamamı belediye imkânları ile yapılan 24 derslikli, içerisinde akıllı tahtası, özürlü rampası ve asansörü bulunan, bilgisayarlı sınıfları ile adeta özel okul statüsünde olan Melikgazi Belediyesi İlköğretim Okulumuzu eğitimin hizmetine sunduk. Okulumuzun açılışını çok değerli Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Sayın Bülent Arınç Bey yaptı. İlimizde yapılan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ünde teşrifleri ile gerçekleştirilen 3. Hayırseverler Zirvesinde bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Hayırseverlik Plaketi ile ödüllendirilmiştir. Bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından verilen bu ödül bizim eğitime olan yatırımlarımızda daha çok gayret göstermemiz için şevk ve heyecan katmıştır. Ayrıca Osmanlı mahallesinde yine 24 derslikli Hacı Ali Karamercan İmam Hatip Ortaokulu yaptırdık ve hizmete açtık. Bu okulumuzu’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner yıldız ve Kayseri protokolünün katılımı ile eğitimin hizmetine sunduk. Ambar mahallemizde yaşayan vatandaşlarımızın bizlerden en önemli isteği bir anaokulunun yapılması idi. biz bu isteği de geri çevirmedik ve en önemli yatırım eğitime yapılan yatırım dedik, varız dedik ve Ambar İlköğretim okulunun hemen yanına son derece modern 4 derslikli bir anaokulu yaparak hizmete sunduk. Son olarak şu anda İldem bölgesinde yarısı hayırsever desteği ile yapılacak olan 32 derslikli bir okulumuzun inşaatı’da hızla devam ediyor. En kısa süre içerisinde bu okulumuzun da açılışını hep birlikte yapacağız.

Siyasette, sağlıkta, sporda, ekonomi ve sanayi de hep ön sıralarda yer alarak marka şehir olan Kayseri bir alanda daha markalaşıyor. Üniversiteler şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Şu anda Erciyes Üniversitesi ve Melikşah Üniversitesi olan Kayseri de Nuh Naci Yazgan Üniversitesi hızla yükselmekte, ikinci Devlet Üniversitesi olarak da yine Melikgazi Bölgesinde gururumuz olan Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Beyefendinin ismini taşıyan Abdullah Gül Üniversitesi 2013-2014 yılında öğrenci alımına başlayacaktır. Bu sayede Kayseri artık birçok özelliğinin yanına Üniversiteler Şehri unvanını da yazdırmış olacaktır. 
Geri dönüşümü çok önemsiyoruz ve bu alanda çalışmalarımız yaklaşık 8 yıldır devam etmektedir. Kâğıt, cam, plastik, metal atıklarını 8 yıldan beri topluyor ve kaynağında ayrıştırıyor ve ekonomimize katkı sağlıyoruz. Geri dönüşüm tesisi lisanslı olan ilk belediyelerden birisiyiz. Lisansımız bizzat Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmiştir. Kâğıt, cam, metal ve plastik atıklarının yanı sıra, 4 yıldır dışarı atıldığında çevreye en büyük zararı veren atık pilleri topluyoruz. Okullarımız, muhtarlarımız, imamlarımız ve mahalleliler ile kampanyalar düzenleyerek atık pillerin toplanılması konusunda vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Yağları topluyoruz. Evsel ve fabrikaların atık yağlarını topluyoruz. Binalarımıza her ev için 5’er litrelik atık yağ bidonları, fabrika ve restoranlar içinde 50’şer litrelik bidonlar dağıtıyoruz. Son bir yıldır elektronik atıkları topluyoruz. Bu çalışma ile ilgili olarak da yine okullarımız ile elektronik eşya tamircileri ile işbirliği yapıyoruz. Evsel yemek atıklarını topluyoruz. Ekmek israfını önlemek için 100 ayrı bölgeye bayat ekmek kutuları yerleştirdik. Toplanan bayat ekmekler kullanılmak üzere ilgili yerlere gönderilecek ve bu sayede ekmek israfı önlenmiş olacak. Hurda araçları toplayarak görüntü kirliliğini gideriyoruz. Lastik atıklarını topluyoruz. Yılda bir giysi toplama kampanyası yapıyoruz. Dağıtılan poşetlerde toplanan ihtiyaç fazlası giysiler ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Geri dönüşüm alanında çalışma ağımız her yıl genişleyerek büyümektedir. İlk başladığımız günden bu zamana kadar geçen süre zarfında da vatandaşlarımızın bu konudaki duyarlılık ve hassasiyetlerinin günden güne daha da arttığını görmek bizleri ayrıca mutlu etmektedir.
Ayrıca, Melikgazi Belediyesi şehrimizde “En Çevreci Belediye” ödülünün sahibidir.
“Daha yeşil bir Kayseri, Daha yeşil bir Melikgazi” anlayışı içerisinde ağaçlandırılacak alanlarda her yıl birlerce fidanı toprakla buluşturuyoruz. Bu çalışmaları o bölgedeki vatandaşlarımız ve öğrencilerimizin katılımı ile yapıyoruz. Dikilen ağaçlarımızı öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza zimmetleyerek, fidanların korunmasını ve kollanmasını sağlıyoruz.
Şehit Nazım Bey mahallesinde bulunan çayır ağası konağını restore ederek Erciyes üniversitemize bilim çalışmaları için tahsis ettik. Erciyes Üniversitemizde burasını Davut-El Kayseri Araştırma ve Uygulama merkezi olarak kullanmaya karar verdi. Yapılan bu çalışma sonucunda Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün katıldığı Erciyes Üniversitesi toplum temel atma ve açılış töreninde bizzat Cumhurbaşkanımız tarafından altın madalya ile ödüllendirildik. Buda bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızın en güzel örneklerindendir. Bu manada şu anda birçok eski konak ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

S-8: Belediye Başkanlığınız sırasında sizi çok etkileyen ( duygulandıran, üzen, sevindiren...) bir anınızı bizlere anlatır mısınız?
- Her temel atma, her park ve yol açılışlarını birbirinden güzel anılarla gerçekleştiriyoruz. Bizim temel atma veya açılışlarda geleneksel aşure ikramı olmaktadır. Park açılışlarında çocukların gözlerinde o sevinç ve mutluluk çok şeyi anlatmaktadır. Sosyal yardımlarda hemşerilerimizin duaları bizlere manevi bir güç vermektedir. Eski evlerini yıkarak yol açtığımız insanlara sosyal konutlardan daire vermemiz tüm aile bireylerindeki mutluluk ve sevinç sözlerle anlatılamaz. Bazen bir şeyi anlatmak için yaşamak gerekir derler. Bir park açılışında açılış kurdeleyi kesmesini bir çocuktan istedik. Çocuk kurdeleyi kesti açılışı gerçekleştirdi ancak makası vermedi. Sorunca da bu makası babama götüreceğim. Çünkü babam terzi, dedi. Bu olay açılışta bulunanları çok güldürdüğü gibi çok ta duygulandırmıştı. Şu anda aklıma ilk gelen bu oldu.  
S-9: Mesleğinizi gençlere tavsiye eder misiniz?
- İnsan hayatını sağlığa kavuşturmak, hastaları iyileştirmek çok erdemli ve kutsal bir meslektir. Bunun mutluluğunu tarif edemezsiniz. Doktorluğu her zaman gençlere tavsiye ederim Belediye Başkanlığı ise ayrı bir meslek ancak bu da şehir doktorluğudur. Binlerce insanın genel sağlığından tutun günlük ihtiyaçlarının karşılanması, gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlar yapılması, hem mekânsal hem de sosyal hizmetlerin sunulması belediye başkanlığının görevleri arasındadır. Bakan olursunuz. Sizi ilgilendiren tek bir konu vardır. Bir memur olur sizin tek bir mesleğiniz vardır. Ancak Belediye Başkanı bir şehrin her şeyinden sorumlu ve görevlidir. Sorumluluk artınca insanın omuzlarında bir ağırlık oluşuyor. Belediye Başkanlığını hizmet etmek, halk ile bütünleşmek ve bir şehri yönetmek isteyenlere tabi ki tavsiye ederim. 

S-10: Bir büyüğümüz olarak başarılı olmamız için bizlere önerileriniz nelerdir?
Sizin gibi genç insanların bizleri başarılı bulması bizim çalışmalarımıza şevk katmaktadır. Başarının yolu her zaman tekdir. Bu bir kolektif çalışmadır. Yani ekip işidir. Ekip uyumlu ve koordineli olursa, planlama rasyonel ve ciddi verilere göre hazırlanırsa yani gerçekçi bir plan yaparsanız. Hizmeti başarma şansını da o derece büyük olur. Bugünün işini yarına bırakmayınız. İşi her zaman takip ediniz. Kontrol mekanizması başarının bir temelidir. Okul hayatınızda nasıl alışkanlıklar kazanırsanız bu sizin yaşamınız boyunca alışkanlıklarınız olacaktır. Bunun için küçük yaşlarda paylaşmayı, saygıyı, planlı çalışmayı ve günlük çalışmayı öğreniniz. Her fikre açık olunuz, seviyeli alternatifli tartışmaları mutlaka aranızda yapınız. Bizim bu başarımız küçük yaşlarda elde ettiğimiz alışkanlıkların bir sonucudur. İlerideki yıllarda buralara gelecek olan siz geleceğin yöneticilerine tavsiyemiz çalışın, çalışın ama mutlaka ekip çalışmasını öğreniniz olacaktır. Sizlere derslerinizde başarılar diliyor ve bu imkânı verdiğini içinde teşekkür ediyoruz.  



EBRU KARGI    ALİME CİHAN    RÜMEYSA AKYOL   EDA SOYKUT


ATML 11/A

Yorumlar