KAYSERİ SAAT KULESİ (http://www.eba.gov.tr/'de Anadolu 10 -A Sınıfından Gamzenur Karacaaslan'ın "Kayseri Saat Kulesi" isimli yazısı)


http://www.eba.gov.tr/'de Anadolu 10 -A Sınıfından Gamzenur Karacaaslan'ın "Kayseri Saat Kulesi" isimli yazısı yayınlandı. Tebrikler Gamzenur...
http://www.eba.gov.tr/gorsel/bak/879915d7347efea2f4cc581608bfcee2b081b2847e002
KAYSERİ SAAT KULESİ
Abdülhamit 1906 yılında tahta çıkışının 25. Yıldönümü sebebiyle memleket genelinde saat kuleleri yapılmasını emreder. Anadolu’da görülen yetmişin üzerindeki anıtsal saat kuleleri Anadolu mimarisine kazandıran sultan II.Abdülhamit’tir. Bu saat kuleleri şehir mimarisinin simgeleri olmuştur.” “Kayseri saat kulesinin yapımına Ahmet Remzi Akyürek şöyle tarih düşmüştür.
Gerekti kayseri şehrinde bir ziba çalar saat
Münebbih olmağa evkat-ı halkı ruz-u seb hala
Cenab-ı mir haydar benderi şah-ı keremperver
Muvaffak oldu olsun kadr-ı cahı anbean bala
Mücevher saate benzetti Remzi yazdı tarihin
Yapıldı mevkiinde kosru saat hane pek ala”
İl merkezinde Cumhuriyet Meydanındaki saat kulesi yonu taşından yapılmış kare planlı, sağlam bir yapıdır. Kuleye bitişik olarak yapılan küçük bir oda yer almaktadır. Üzeri oluklu saçla örtülü olan bu oda geçmişte muvakkithane(güneşe bakılarak namaz vakitlerini belirten yer) olarak kullanılmıştır. Kulenin dört yanında birer adet saat bulunmaktadır.” “Saat kulesi, kare planlı ve 10 metre yüksekliğinde olup, silmelerle üç kata bölünmüş üzeri de piramidal çinko külah ile örtülmüştür. Kesme taştan yapılmış kuleye doğu yönündeki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmekte. İçerisi silindir şeklinde olup ortadaki helezani bir merdivenle saatin bulunduğu bölüme çıkılmakta. Merdivenin ortasında 30 cm çapında yuvarlak bir açıklık bırakılmış.  Buradan saatin kurularak çalışmasını sağlayan silindir şeklindeki madeni ağırlık sarkmakta.”
KAYNAKÇA

GAMZENUR KARACAASLAN and. 10-A 576

Yorumlar