Milli Eğitim Müdürü Erdoğan AYATA: “Önümüzdeki beş yılda Kayseri’de meslek liselerinin oranı %60-65 seviyesine gelecek.”

Emine YILDIRIM ve Şirin ACAR, Milli Eğitim Müdürüz Erdoğan AYATA ile...
Röportaj:
Şirin ACAR
Emine YILDIRIM

Milli Eğitim Müdürümüz Erdoğan AYATA Bey ile okul gazetemiz ERDEM’de yayınlanmak üzere röportaj yapmak için randevu almıştık. 10 Haziran Cuma günü saat 16.00 civarı bizleri kabul ettiler. Yanımızda okul müdürümüz Yakup YÜKSEL Bey ile Edebiyat Öğretmenimiz S.Burhanettin AKBAŞ Bey de vardı.
Milli Eğitim Müdürümüz Erdoğan AYATA Bey, bizi güler yüzlü bir şekilde karşıladı, böylece içimizdeki heyecan bir nebze olsun dindi. Sorduğumuz sorulara gayet ayrıntılı ve samimi cevaplar verdi ve okulumuz için müjde sayılabilecek açıklamalar yaptı. Bütün bunları sizinle paylaşacağız.
“ÖNÜMÜZDEKİ BEŞYILDA KAYSERİ’DE MESLEK LİSELERİNİN ORANIN % 60-65 SEVİYESİNE GELECEK”
Milli Eğitim Müdürümüze ilk sorularımız elbette meslek liseleri üzerine oldu. Milli Eğitim Müdürümüz bu sorulara ayrıntılı bir şekilde cevaplar verdi. Öncelikle Türkiye’de meslek liselerinin %30, diğer liselerin %70 civarında oluşunu eleştirdi ve bizde de Avrupa’daki gibi bu oranların tam tersinin olması gerektiğini ifade etti. Bugün eğitimde ve iş alanlarında yaşanan sıkıntıların birbiriyle olan bağlantısını açık ve net bir şekilde gösterdi:
“Üniversite sınavı için kapıda bekleyen 1 milyon 700 bin öğrenci var. Bunlardan ancak %10’u okulu bitirir bitirmez iş bulabiliyor. Halbuki sanayinin ara eleman ve teknik personel ihtiyacı hiç bitmiyor. Eğer biz meslek liselerine doğru gençlerimizi yönlendirebilirsek, hem üniversitelerdeki yığılmanın önüne geçilecek hem de insanları gerçekten iş bulacakları alanlara, yani meslek liselerine yönlendirmiş olacağız. Eğer meslek liselerinin oranı ülkemizde yüzde yetmişler seviyesine gelirse üniversite sınavına bile gerek kalmayacaktır.”
Meslek Lisesi mezunu teknik elemanların iyi para kazandıklarına dikkat çeken Erdoğan AYATA, ailelerin meslek liselerinin önemini kavradıkları takdirde, çocuklarının ekonomik yönden de rahat edeceklerini bilmelerini istedi. Bazı meslek dallarında sanayicilerin sürekli eleman talebi olduğuna değinen AYATA, mühendislerden daha çok kazanan kaynakçıların olduğuna dikkat çekerek ailelerin meslek liselerine karşı önyargılı olmamalarını istedi.

Bazen iş bulmak ya da eş bulmak konusunda üniversite diplomasının başa bela olduğuna dikkat çeken Erdoğan AYATA, üniversite mezunları iş bulmakta da eş bulmakta da zorlanıyorlar, üniversite mezunu bir genç lise mezunu başka bir gençle evlenmek istemeyebiliyor, dedi.  Kızlar için de erkekler için de kısa yoldan iş sahibi olmanın birçok sıkıntıyı çözeceğini ifade etti.
2013 yılında bütün genel liselerin kapanacağına dikkat çeken Erdoğan AYATA, şu anda Kayseri’de meslek liselerinin oranının %47 olduğunu ve yeni açılacak okullarla bu oranın önümüzdeki beş yılda %60-65’ler eviyesine çıkacağını ifade etti.
Zeki ve başarılı öğrencilerin meslek liselerini seçmesi gerektiğini söyleyen AYATA, eğer mesleklere parasal yönden bakılıyorsa, bugün doktorlardan, mühendislerden daha fazla kazanan meslek sahibi insanlar var dedi.

Yorumlar