'Uluslararası 5. Liselerarası Tiyatro Festivali' başladı



Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ve uluslararası bir nitelik kazanan 'Uluslararası 5. Liselerarası Tiyatro Festivali' başladı.
Festivalin başlaması nedeniyle ilk tören Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı, ardından festivale katılan okulların oluşturduğu kortej,  bando eşliğinde oyunlarda giyecekleri kostümleriyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne kadar yürüyerek Büyükşehir Meclis Salonu'nda düzenlenen programa katıldı. Burada düzenlenen programda Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, festivale konuk olarak gelen Tiyatro Sanatçısı Ufuk Özkan ve değerlendirme heyeti de hazır bulundu.



Programda konuşan Başkan Özhaseki, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Kayseri'nin ticaret şehri olma özelliğine kültür ve sanat şehri vasıflarını da eklemenin gayreti içinde olduklarını söyledi.
Günümüzdeki en önemli olgunun değişim olduğunun altını çizen Başkan Özhaseki, "Dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Belediyeler halkın su, kanalizasyon ve çevre düzenleme gibi ihtiyaçlarını yerine getiren kamu kuruşları olarak bilinir. Ancak günümüzde bu anlayış değişti. Eğer bir belediye bu ve benzeri hizmetlerin ötesine geçemiyor, kültür ve sanat alanında da halkın ihtiyaçlarına cevap veremiyorsa zamanlan insanlar bulundukları yerleri terk ediyor, şehir küçülüyor ve belki bir ilçe durumuna düşüyor. Eğer Kayseri'yi daha yaşanabilir ve keyifli bir şehir haline getirmez, kültür ve sanat faaliyetlerine yeterli önemi vermez isek zamanla bizde küçülür ve kaybolup gideriz" dedi.
Bir kısmı başlamış, bir kısmı da önümüzdeki günlerde başlayacak çeşitli projelerle Kayseri'nin sanat, eğitim, spor ve sağlık alanlarında da önemli bir konuma sahip olacağını belirten Başkan Özhaseki, "Kayseri'yi sanat ve kültür şehri yapacak en önemli projemiz Kaleiçi Kültür Merkezi Projesi. Önümüzdeki günlerde başlayacak çalışma ile Kaleiçi, içinde her türlü sanatın icra edildiği bir kültür merkezi haline gelecek. Festival nedeniyle burada bulunan yavrularımızı tiyatro sanatının içinde görmek beni mutlu ediyor" şeklinde konuştu.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oktay Durukan ise Kayseri'yi kültür ve sanat alanında bir cazibe merkezi yapmak için yoğun bir gayret içinde olduklarını söyledi.  
Düzenledikleri etkinliklerle 7'den 77'ye her kesime ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Durukan, "Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin önderliğinde 172 günde gerçekleştirdiğimiz 200 etkinlik ile 500 binden fazla insanımıza ulaştık" dedi.
        Programda söz alan konuk sanatçı Ufuk Özkan, pek çok ilde tiyatro festivalleri düzenlendiğini, ancak Kayseri'de düzenlenen programın uluslararası olma yönüyle bunlardan ayrıldığını ifade ederek, "Festivale 24 okulun katılıyor olması ve beşincisinin düzenlenmesi elde edilen başarının tesadüf olmadığının bir göstergesi. Kayseri mutlu bir şehir, her şey burada çok düzenli" şeklinde konuştu.
Festivale katılan okular adına bir konuşma yapan Kayseri Sema Yazar Anadolu Lisesi öğrencisi Hande Erdoğan'da aylardır festivale katılacak olmanın heyecanı içerisinde oyunlarına çalıştıklarını belirterek, "Tiyatro bizlere daha iyi düşünme ve daha iyi sorgulama özelliği kazandırıyor. Tiyatro ile toplu çarpan yüreklerin varlığını hissettik. Bizlere bu fırsatı veren Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Başkan Özhaseki, festivale katılan okulların temsilcilerine çeşitli hediyeler, Ufuk Özkan'a ise günün anısına şilt verdi.
Ayrıca Başkan Özhaseki'ye, festivale yurt dışından katılan Azerbaycan Bakü Türk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Özgen Dikmen şilt, Kırgızistan Türk Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Nurullah Cicioğlu ise yöresel Kırgız kıyafeti hediye etti.
Festivalin gala programı Şehir Tiyatrosu'nda saat 19.00'da Ufuk Özkan söyleşisi ve ardından Büyükşehir Belediye Konservatuarı Tiyatro Grubu'nun sahneleyeceği oyunla gerçekleştirilecek. 

Yorumlar