Muhasebenin tanımı, amacı ve önemi


MUHASEBENİN TANIMI

Muhasebe, mali nitelik taşıyan mübadele işlemleri ile kısmen de olsa benzeri ekonomik olayları, para cinsinden sistemli bir şekilde teşhis, toplama, kaydetme, sınıflandırma ve anlamlı olarak özetleme işlemleriyle varılan sonuçları, yorumlayarak ticâri kişiliğin sahiplerine, yöneticilerine ve bu kişilikle ilişkisi bulunan kimselere, amaçlarına uygun,faydalı bilgiler sağlayan sanat bilim ve tatbikattır.

MUHASEBENİN AMACI VE ÖNEMİ

Muhasebenin amacı, işletmenin yöneticilerine, sahiplerine veya ortaklarına, alacaklılarına, devlete ve yöneticilerin gerekli gördüğü diğer kişi ve kuruluşlara malî durumu, faaliyetleri ve faaliyetlerinin sonuçlarına ilişkin bilgi vermektir. Muhasebenin kısa belirtilen bu amacı işletme için ne derece önemli olduğunu belirtmektedir.
Ancak muhasebeye memleketimizde gereği kadar önem verilmemiştir. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Her şeyden önce Muhasebe uygulayıcılarının muhasebe organizasyonuna ilişkin genel kabul görmüş zorunlu bilgilere sahip bulunmamaktadırlar. Ayrıca devletçe yapılan kontrolün tüm işletmeleri kapsayacak derecede geniş olmaması nedeniyle işletme sahipleri muhasebe giderlerini fazladan yapılan giderlerden saymaktadırlar. Bu durum işletme kârlarından ödenecek devlet alacaklarının Kaybına neden olduğu gibi inceleme gören birçok işletmenin iflâsına sebebiyet vermektedir. Oysa düzenli ve yeterli bir muhasebenin uygulanması devlet alacaklarının kaybını önleyip millî ekonomiye ilişkin birtakım bilgilerin edinilmesini sağladığı gibi işletme yönünden aşağıdaki faydaları sağlar.

*İşletme yöneticilerinin sevk ve idare ile ilgili olarak gerekli bütün bilgileri zamanında edinmelerini sağlar.
*İşletmenin sahiplerine veya ortaklarına ve üçüncü kişilere işletmenin mali durumu ve sonuçları bakımından bilgi verir.
*İşletmenin alıp sattığı veya ürettiği mal ve hizmetlerin maliyetlerinin doğru tespit edilmesini sağlar.
* İşletmenin muhasebesi mevcut kanunlara uygun olarak tutulduğunda işletme için çıkacak uyuşmazlıklarda işletme lehine delil olur. Ticarî ilişkilerin güvenceli olarak yürütülmesini sağlar.
-*Yöneticilerin verdikleri kararların sonuçlarını izler ve işletmenin denetlenmesine imkan vermiş olur.
-*Yöneticilere etkili bir yönetim için gerekli olan işletme faaliyetleri ile ilgili her türlü bilgiyi zamanında ve doğru olarak sağlar.

Ahmet Gülseren
Meslek Dersleri Öğretmeni

Yorumlar