HEDEF VE KATSAYI BELLİ: ÇALIŞMAYA DEVAM


Kubilay CİNG / Rehber Öğretmen


Günlerdir katsayı düşecek mi, aynı mı kalacak, yoksa eski sisteme mi devam edilecek? Sorularına hep cevap aradık.

17 Aralık 2009 tarihli YÖK genel kurulunda alınan karar ile kendi alanlarında girildiğinde 0.15 katsayısı farklı alanlarda girildiğinde 0.13 katsayısı getirildi. Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarında girdiği zaman yukarıdaki katsayıya ilave olarak aldığı ek puan 0.05 (0,15x0,05) olarak belirlendi.
Katsayılara baktığımız zaman hedeflerimizde bir sapmanın ya da bölüm değiştirmenin hiç de olanaklı olmayacağı bir döneme girmiş bulunmaktayız.
Bu katsayı farkı 10 puanlık bir fark oluşturmaktadır. Çünkü bu katsayı farkının açılımı sayısal alanda TM-2 den girmek isteyen öğrenci 4 Edebiyat ve 3 Coğrafya ya da 2 Edebiyat, 2 Coğrafya, 2 Matematik fazladan yaptığında fark ortadan kalkıyor.
Yukarıdaki açılıma bakarak kaybolan motivasyonumuzu tekrar toplayarak çalışma temponuzu artırmamız gerekmektedir.


YGS ve LYS’ de konular aynı kaldığı için planlarınızı yeniden gözden geçirerek eksiklerimizin üstüne gidilmesi gerekmektedir.

Üniversite sınavları bir taktik ve bu taktiğin en başarılı bir şekilde denenerek sınava uygulanmasıdır. Özellikle iki aşamalı olan üniversite giriş sınavında bir taktik geliştirmeniz gerektiği sınavın ince hesaplamalarında ortaya çıkmaktadır.

YGS sınavında konuları temel olduğundan özellikleri göre Şubat ayı sonu doğru bitirilmesi, Mart ayında denemelerle taktik geliştirilmesi gerekmektedir.Çünkü YGS bu sene en dikkat edilmesi gereken konu 160 soruya 160 dakika süre verilmesi,bu yüzden sınava başlarken ilk başlanılan test türü çok önemli olmuştur. En iyi olduğunuz bölümden başlayarak testlere devam edilmelidir. Peki LYS’ ye girecek öğrencilerin YGS taktiği ne olacak bütün testleri çözecek miyiz? Sorusu ise sayısal öğrenciler için ayrı taktik, sözel öğrenciler için ayrı taktik gerekir. Bu taktik baktığımızda sayısal öğrenci için YGS’ de sosyal testi çözdüğünde aldığı puan ile matematik testini çözdüğünde aldığı puan aynı değil. Sayısal öğrencisi Matematik, Geometri testi çözdüğünde daha fazla puan almaktadır. Bu sosyal testi yapmayacağı anlamı gelmiyor. Hedefimiz büyük ise bu testi ihmal etmeyeceğiz, ama Matematik, Geometri’ ye daha fazla zaman ayıracağız. Bu konular sadece YGS’ ye girenler için de çok önemlidir.

İşte buna benzer konuları sınavdan önce taktiksel olarak belirlememiz gerekmektedir. Unutmayalım taktik ve motivasyon sınavı başarısı için gereklidir.

Yorumlar