Bakanlar Kurulunun 06.09.1995 tarihli kararı ile Kayseri, Niğde ve Adana illeri sınırları dahilindeki 54.524 ha’lık alan “Aladağlar Milli Parkı” olarak kabul edilmiştir. Bu sahanın 31.358 hektarı Kayseri ilinde, 11.702 hektarı Adana ilinde ve geriye kalan 11.464 hektarı ise Niğde ili hudutlarında kalmaktadır. Aladağlar Milli Parkı içerisinde turistlerin en çok ilgisini çeken Yedi Göller, Hacer Ormanı ve Kapuzbaşı Takım Şelaleleri Kayseri ili Yahyalı ilçesi mülki hudutları dahilinde bulunmaktadır. Aladağlar Milli Parkının, Orman Bakanlığınca Mastır Plan ve Uygulama Planlamasının yapılması, yörenin turizme açılması bakımından büyük önem arz etmektedir.
a) Kapuzbaşı Takım Şelaleleri
Kapuzbaşı takım şelaleleri, Yahyalı ilçesinin Küçükçakır köyünün kuzeyinde yer almaktadır. Kayseri’ye 190 km. Yahyalı’ya 76 km. uzaklıktadır. Kapuzbaşı şelalelerinin irtifa akışı 30 ile 70 m. arasındadır. Şelalelerin aktığı yerin rakımı 700 metredir. Aladağ zirvelerinde bulunan kar ve buzul suları ile beslenmektedir. Burada 7 adet şelale bulunmaktadır. Şelalelerin suları Aladağ-Aksu Çayının sularıyla beraber Zamantı ırmağına dökülmektedir. Orman arazisinden dar bir vadiye akan şelaleler, milli parkçılık, dağcılık, avcılık, akarsu balıkçılığı vb. açılardan önemli potansiyel oluşturmaktadır. Kapuzbaşı Şelaleleri, akış yüksekliği bakımından Uganda’da bulunan Vittoria (100 m) hariç, ABD’de Ugara (55 m), Erzurum’da Tortum (50 m), Antalya’da Düden (25 m) ve Manavgat Şelaleleri’nden yüksektir.
b) Yedi Göller Yedi göller mevkii
3500 m. yükseklikte olup, irili ufaklı önemi haiz 7 adet buzul göl bulunmaktadır. Yabancı turistler, Demirkazık mevkiinden Aladağlar Milli Parkı’na giriş yaparak sırasıyla Yedigöller, Hacer ormanı ve Kapuzbaşı şelalelerine kadar olan mesafede tracking (doğa yürüyüşü) yapmaktadır. Yahyalıya 80 km. uzaklıkta bulunan bu yedi göllerin en büyüğü Direk gölüdür. 3150 m. rakımda yer alan göllerin derinliği bilinmemekle beraber bu göller, kar ve buzul suları ile beslenmektedir.
c) Hacer Ormanı
Yahyalı ilçesine yaklaşık 80 km. uzaklıkta bulunan ve 2750 ha alanı kapsayan Hacer ormanı, çanak şeklinde ve kalkerli toprak yapısına sahip birinci sınıf karaçam, göknar, sedir, titrek, kavak ve ardıç gibi ağaç türlerinden oluşmaktadır. Ayrıca Hacer ormanında bulunan Soğukpınar mevkiinde kamp ve mola için saha mevcuttur.
d) Dağcılık faaliyetleri
En yüksek doruğu 3756 m olan Aladağlar'da, tırmanışlar için 3700 metre üzerinde üç doruğun yanısıra 3000 metrenin üzerinde çok sayıda doruk vardır. Bu doruklar Niğde il sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının (Orta Toroslar) en yüksek doruklarıdır. İlk baharda eriyen karlardan dolayı Aladağlar'da birçok göl oluşur, ama kurak yaz mevsiminde bu göllerden çoğu buharlaşıp yok olur. Yalnızca yer altı suları ile de beslenen birkaç göl kalır. Aladağlar içinde birçok gölün bulunduğu genişçe bir kazanı andırır. En uygun tırmanış zamanı haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarıdır. Kalker kayalardan oluşan Aladağlar'da Emli ve Barasama vadileri dışında ormanlık alan görülmez. Dağda alpin bitki toplulukları gelişmiştir. Demirkazık Tırmanışı: Aladağların en yüksek zirvesi olan Demirkazık (3756 m.) tırmanışı için Çukurbağ köyünden yaya olarak 1,5 saat uzaklıktaki Sokulupınar kamp yeri olarak seçilir. Kamp yerinden doruğa tırmanış ve dönüş normal olarak 10-12 saat sürer. Aladağlara çok sayıda tırmanış yapacaklar Yedigöller Vadisini kamp yeri olarak seçmelidirler. Çukurbağ köyü-Yedigöller yaya 10-12 saattir. Yedigöllerden Emler Zirvesi, (3723 m) Kızılkaya (3723 m), Direktaş (3470 m) doruklarına çeşitli çıkış yollarından ulaşılır.
Demirkazık Köyünde özel idarece yaptırılmış olan 100 yataklı yeni ve modern bir dağ evi bulunmaktadır. Burada yemek ve duş imkânı olduğu gibi, bir kütüphane ve dinlenme salonları da mevcuttur. Dağ evinden hareket edilerek Demirkazık ve Küçük Demirkazık (3425 m) zirvelerine tırmanmak mümkündür. Ayrıca Çukurbağ köyünden hareketle 1,5-2 saatlik bir yürüyüş sonunda Emli vadisine varılır. Buradan da Kaldı (3734 m), Güzeller (3461 m) ve Alaca (3588 m) zirvelerine tırmanmak mümkündür. Aladağlar'a ulaşım için üç ana yol bulunmaktadır.
Kuzey-Kuzeydoğu Yönünden: Kayseri'den Yahyalı'ya buradan da Barazama veya Büyük Çakır (Şelale) köylerine gidilir. Batı Yönünden: Niğde'den araçla 1,5 saatte Çukurbağ veya Demirkazık köyüne gidilir. Bu köyde her tür otel hizmeti veren bir dağ evi vardır. Güney Yönünden: Adana'dan Karsantı'ya buradan da Acıman ya da Trak yaylalarına gidilir.
Yorumlar
Yorum Gönder